Sinir Sistemini Düzenlemede Etkili B6 Vitamini
Görevleri ve Kaynakları
Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir bileşeni olan vitaminlerin bir kısmı vücut tarafından üretilebilirken bir kısmı da dışarıdan besinler ya da takviyeler yardımıyla alınır. Vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde elzem olan vitaminler organik bileşikleridir. Genel olarak suda eriyen ve yağda eriyen vitaminler olmak üzere ikiye ayrılır. Suda çözünen vitaminler arasında en göze çarpan vitamin grubu B grubu vitaminlerdir.
B1 (tiamin), B2 (riboflovin), B3(niasin), B5 (pantotenik asit), B6 (pridoksin), B7 (biyotin), B12 (kobalamin) ve folik asit olmak üzere 8 adet B grubu vitamin vardır. B grubu vitaminler genel olarak enerji düzeyini arttırıcı, göz ve cilt sağlığını koruyucu, karaciğer fonksiyonlarını ve sinir sistemini düzenleyici etkilere sahiptir. Özellikle büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklar için oldukça önemli bir vitamin grubu olan B vitaminlerinin eksikliğinde ciddi sağlık problemleri oluşabilir.
B6 Vitamini Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?
Pridoksin olarak da bilinen B6 vitamini; pridoksamin, piridoksal 5- fosfat, pridioksal gibi türevlere sahiptir. B6 vitamininin tüm türevleri vücuttaki sayısız biyolojik fonksiyonlarda önemli rol oynar. Her gün vücut tarafından besinlerle ya da takviyelerle alınması gereken B6 vitamini özellikleri arasında kan akışı, enerji harcaması, hafıza ve hareket gibi vücut fonksiyonlarını düzenleyici etkisi sayılabilir. B6 vitamini eksikliğinde ciddi sağlık problemleri yaşanabilir.
B6 vitamini İçeren Yiyecekler:
- Kepekli tahıllar: Pirinç ve buğday kepeği B6 vitamini açısından en zengin kaynaklardan biridir. Besinler ile alınan B6 vitaminini arttırmak için kepekli ekmek türleri ve esmer pirinç tüketilmelidir.
- Kurutulmuş baharatlar: Toz acı biber, kuru nane, tarhun, adaçayı, mercanköşk, biberiye, defne yaprağı, kekik, zerdeçal, fesleğen ve sarımsak tozu yüksek oranda B6 içerir.
- Antep fıstığı: 100 gram Antep fıstığı günlük alınması gereken B vitamini ihtiyacının neredeyse %85’ini karşılar. Bir avuç Antep fıstığı günlük olarak tüketildiğinde B6 gereksiniminin %25’ini karşılayabilir.
- Sarımsak: Sağlığa faydaları nedeniyle özel bir besin olan sarımsak aynı zamanda B6 içeriği ile de dikkat çekicidir. Günde 1 diş sarımsak tüketildiğinde günlük B6 ihtiyacının yaklaşık %2’si karşılanabilir.
- Ciğer: Özellikle hindi ve sığır ciğeri yüksek oranda B6 vitamini içerir. Yağ oranı da göz önüne alınarak haftada 1-2 kez 100 gram kadar ciğer tüketilebilir.
- Ay çekirdeği ve susam: Ortalama 28 grama denk gelen 1 avuç ay çekirdeği günlük B6 ihtiyacının %11’ini sağlar. Susamdan yapılan tahin de B6 vitamini kaynakları arasında gösterilebilir.
- Balık: Morina, somon ve ton gibi derin deniz balıkları da B6 vitaminin zengin kaynaklarıdır.
- Fındık: Özellikle çiğ fındık potasyum ve bakır içeriğinin yanı sıra B6 içeriği ile de dikkat çeker.
B6 Vitamini Faydaları, Ne İşe Yarar?
- Kan damarlarını koruyucu etkiye sahip olan B6 vitamini, dolaşım sisteminin düzenlenmesinde önemli rol oynar. Kalp ve damar hastalıkları oluşma riskini azaltır, tansiyon ve kolesterol düşürücü etkiye sahiptir.
- Beyin gelişimine ve beynin işlevlerini yapmasına yardımcı olur. Özellikle hafıza ile ilgili problemlerin giderilmesinde önemli rol oynayan B6 vitamini faydaları arasında Alzheimer tedavisindeki etkinliği de sayılabilir.
- Vücut enerjisinin düzenlenmesinde, ruh halinin iyileştirilmesinde ve konsantrasyonun güçlendirilmesinde önemli rol oynayan ve mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin ve norepinefrin hormonlarının üretiminde görevlidir. Özellikle davranış bozukluğu ve öğrenme güçlüğü olan çocuklarda B6 takviyelerinin yararlı olduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır.
- Hücrelere oksijen taşımak ve demirin kullanılabilirliğini sağlamakla görevli olan hemoglobinin oluşturulmasında önemli rol oynayan B6 vitamini, anemi belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.
- Yaş ile birlikte gelişen maküla dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının tedavisinde olumlu etkiye sahip olan B6 vitamini, göz sağlığının korunmasına yardımcı olur.
- Eklem iltihaplanmasına bağlı olarak gelişen romatoid artrit belirtilerinin önlenmesinde ve oluşan ağrıların azalmasında önemli rol oynar.
- Adet öncesi semptomların hafiflemesine yardımcı olan B6 vitamini, beyindeki ağrı yönetiminden sorumlu olan nörotransmitterler üzerinde oldukça etkilidir.
- Hamilelik döneminde yaşanan mide bulantılarını azaltmaya yardımcı olur.
- Astım ataklarının azaltıcı etkisiyle dikkat çeker ve bu ataklar sırasında oluşan hırıltıları önleyici fonksiyonu vardır.
- Uyku düzenlenmesinde önemli rol oynayan melatonin hormonunun sentezlenmesinde görevli olan B6 vitamini, uykuya dalmayı kolaylaştırır.
- Magnezyum ile birlikte böbrek taşı oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
- B6 vitamini otizm tedavisinde de destekleyici rol oynar.
B6 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
- Duygu durum bozuklukları, depresyona yatkınlık, sinirlilik ve anksiyete gibi psikolojik problemler B6 vitamini eksikliği nedeniyle oluşan en önemli semptomlardır.
- Kas ağrıları, sürekli bir yorgunluk hali, enerji düşüklüğü ve adet dönemi öncesi görülen semptomların ağırlaşması ve anemi gibi problemler de B6 vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.
- Sinir sisteminin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için elzem bir vitamin olan B6 vitamini yetersizliğinde migren ve kronik ağrıyı takip eden nöropsikiyatrik bozukluklar gözlenebilir.
- Hafızanın zayıflaması, iştahın azalması, kilo kaybı ve uyku düzensizliklerinde de B6 vitamin seviyesindeki azalma ile bağlantılı olabilir.
- Ayrıca yapılan çalışmalarda romatoid artrit ve kalp hastalıklarında B6 vitamini düzeylerinde azalma gözlenmiştir.
B6 Vitamini Fazlalığı Nasıl Anlaşılır? Nasıl Düşürülür?
- B6 vitamini cilt sağlığının korunmasında önemli rol oynar. B6 vitamini fazlalığı ciltte hassasiyet geliştirebilir. Ağrılı cilt lezyonları ve alerjik cilt hasarları gibi cilt problemleri meydana gelebilir. B6 vitamini fazlalığının en büyük etkilerinden biri de gastrointestinal bozukluklardır.
- Mide bulantısı, karın ağrısı, iştah kaybı ve mide ekşimesi gibi mide ve bağırsak problemleri gözlenebilir.
- Uyuşukluk ve ağrı, yürüme güçlüğü, kollarda ve bacaklarda hareket kontrolünün azalması, dokunma, acı duyma ve sıcaklık algılama gibi duyusal ve nöropatik sorunlar da B6 vitamini fazlalığından kaynaklanabilir.
- Vücutta B6 vitaminin fazlalığı baş bölgesindeki kan basıncında artış yaratır. Baş bölgesini çevreleyen sinirlerde ve kafa içindeki kan akışındaki artışa neden olan B6 vitamini fazlalığı migren benzeri baş ağrılarına neden olabilir.
- B6 vitamin fazlalığı uzman bir doktor tarafından değerlendirilmeli ve düşürülmesi için gerekli ilaçlar reçete edilmelidir. Aynı zamanda hastanın beslenme düzeni diyetisyen tarafından düzenlenmelidir.
B6 Vitamini İlaçları
- B6 VİGEN (Ampul): 5 mililitrelik 10 ampulden oluşan B6 Vigen özellikle gebelik kusmalarında, akne tedavisinde, nevrit, polinevrit, Parkinson gibi hastalıklarda, santral ve perifer sinir sistemi hastalıklarında, hiperlipidemi, arteriyoskleroz ve kardiyovasküler sistem hastalıklarında kullanılır.
- B6 VİGEN (Tablet): 50 miligramlık 50 tablet ve 250 miligramlık 30 tablet şeklinde satılan B6 vitamini tabletolarak özellikle gebelik kusmalarında, akne tedavisinde, nevrit, polinevrit, Parkinson gibi hastalıklarda, santral ve perifer sinir sistemi hastalıklarında, hiperlipidemi, arteriyoskleroz ve kardiyovasküler sistem hastalıklarında kullanılır.
- LİBAVİT B6 Fort (Ampul): 2 mililitrelik 3 ampul şeklinde olan ilaç B6 yetersizliğine bağlı olarak gelişen hastalıkların tedavisinde kullanılır.
- NATURAL WEALTH VİTAMİN B6: 100 miligramlık 100 tabletten oluşan ilaç B6 yetersizliğine bağlı olarak gelişen hastalıkların tedavisinde kullanılır.
- PRILAM DR: 10 miligramlık 30 tabletten oluşur.
- VI-PLEX B6: 250 miligramlık 3 ampulden oluşur.
- Nutrigen supra vitamin: B6 vitamini şurup formundadır ve özellikle çocuklar için uygundur.
B6 vitamini fiyat açısından oldukça uygun ve kolay bulunabilir bir vitamindir. Doktor tavsiyesi olmadan kullanmamalısınız.
B6 Vitamini Günlük İhtiyaç ve Normal Değerleri
B6 vitamininin günlük alınması gereken miktarı kişinin yaşı ve cinsiyetine göre farklılık gösterir:
- 0-6 ay yaş grubundaki yeni doğanlarda günlük alınması gereken B6 miktarı 0.3 miligram
- 1-8 yaş grubundaki çocuklarda günlük alınması gereken B6 miktarı 0.5-0.6 miligram
- 4-16 yaş grubu çocuklarda günlük alınması gereken B6 miktarı 0.6-1.0 miligram
- 14-18 yaş grubundaki erkek ve kadınlarda günlük alınması gereken B6 miktarı 1.2-1.3 miligram
- 19-50 yaş grubundaki erkek ve kadınlarda günlük alınması gereken B6 miktarı 1.3 miligram
- 51 yaş üstü erkeklerde günlük alınması gereken B6 miktarı 1.7 miligram
- 51 yaş üstü kadınlarda günlük alınması gereken B6 miktarı 1.5 miligram
- Hamile kadınlarda günlük alınması gereken B6 miktarı 1.9 miligram
- Emziren kadınlarda günlük alınması gereken B6 miktarı 2.0 miligramdır.
B12 Vitamini Nedir? Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
B Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Nelerde Var?
K Vitamini Nedir? Hangi Besinlerde Bulunur? Eksikliği, Faydaları
A Vitamini Nedir? Nelerde Var? Faydaları ve Görevleri Nelerdir?
E Vitaminin Faydaları Nelerdir?
C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
D Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?