Berat Kandili: Günahların Affedildiği Rahmet Gecesi!
Berat Kandili, Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan mübarek bir gecedir. 2024 yılında 24 Şubat 2024 Cumartesi gününe denk gelmektedir. Arapça eserlerde “şâbanın ortasındaki gece” olarak sözü geçen Berat gecesi İslam dünyası için oldukça önem arz eder. Arınma, temize çıkma ve günahların affolması faziletlerini içeren Berat Kandili’ne dair merak ettiğiniz birçok bilgiyi, önemli kaynaklardan hazırladığımız bu içeriğimizden inceleyebilirsiniz.
Tarif için: Bayatlamayan Mahlepsiz Kandil Simidi Tarifi
Berat Kandili Nedir?
Berat (Berâet), Arapça dilinde ‘temize çıkma ve temiz olma’ anlamına gelmektedir. İslam inancına göre, bu mübarek gecenin berrak ve temiz bir gece sayılmasından dolayı inanan kişilerin tövbe etmesi durumunda, günahlarının affedileceğine inanılır. Berat Kandili gününde ve gecesinde, tövbe eden kulların temize çıkacağından ötürü, Rahmet gecesi veya Berat Gecesi adıyla anılmaktadır. Kulların ihsana kavuşması için önemli ve mübarek bir gecedir.
Berat Arapça berâe/berâet (البرائة) kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Berâet, “iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması” anlamına gelir.
Kaynak: islamansiklopedisi.org.tr
Berat Kandili Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gece, yani 24 Şubat 2024 Cumartesi günü gerçekleşir. İslam alemi için ibadet ve tövbe gecesi olarak bilinir.
Berat Gecesi’ne “Kandil” adı verilmesi ise, II. Selim Dönemi’nde başlamıştır. II. Selim, Berat Gecesi’nde, minarelerin üzerinde kandil yaktırmaya başlamıştır. O dönemden günümüze kadar Berat Kandili olarak hatırlanmaktadır ve çeşitli ibadetler yapılmaktadır.
2024 Berat Kandili Ne Zaman?
İbadetlerini yerine getirmek, bolca dua edip sevap kazanmak isteyen kişiler Berat Kandili 2024 yılında ne zaman sorusuna yanıt arar. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilen bilgilere göre 2024 Berat Kandili, 24 Şubat Cumartesi günü eda edilecektir.
Berat Kandili’nin Dinimizdeki Anlamı ve Önemi
Berat Gecesi için Arapça eserlerde farklı terkipler kullanılır. Örneğin, “Şâbanın ortasındaki gece”, “Mübarek gece”, “Rahmet gecesi” ve “Sak (الصك = belge) gecesi” anlamlarına gelen terkiplerin kullanıldığı bilinmektedir.
Berat Kandili, günahların affedilmesi, kulların temize çıkması, ve bağışlanmak için çok önemli bir gündür. Müslüman kişiler için çok önemli olan Berat Gecesi, ibadetlerin yapıldığı, sevapların daha çok yazıldığı Allah’ın rahmetinin bol olduğu bir gecedir. Bu mübarek günde, kişilerin Allah’a daha yakın olacak ibadetleri yapması gerekir.
Hz. Peygamber’in, “Allah Teâlâ -rahmetiyle- şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” buyurduğu rivayet edilmiştir (Tirmizî, “Ṣavm”, 39; İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191).
Kaynak: islamansiklopedisi.org.tr
Yapılması gereken ibadetleri eden ve Allah’tan bağışlanma isteyen tüm Müslümanların bu gecede bağışlanacağı bildirilir. Berat gecesi, temizlenme, bağışlanma, af dileme ve dinen kurtuluşa erme anlamlarını taşıyan özel bir gecedir. Beratın özünde, günahlardan arınma duygusu yer alır. Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı da söz konusudur.
Berat Gecesi’nde Ne Oldu?
Berat Gecesi, insanlığa gönderilen son ilahi mesaj olan Kur’an’ı Kerim’in, Allah’ın Resul’üne tamamen indirildiği gece olarak ifade edilir. “İnzâl” adı verilen Kuran’ın bütün olarak indirildiği bu önemli olay, Berat Gecesi’nin rahmet ve faziletlerinden biridir. Bu mübarek gecede, Kuran-ı Kerim’in bütünlüğü ve değiştirilemeyeceği ilan edilmiştir. Ayrıca, kıyamete kadar Kuran’ın muhafaza edileceği de tüm İslam alemine duyurulmuştur.
Berat Kandili Kuran’da Geçiyor mu?
Bazı din alimleri ve din alanında çalışan akademisyenler, Kuran’da Berat Gecesi’nin geçtiğini ifade etmektedir. Özellikle de Duhan suresinde bahsedildiğine dair, önemli notlardan söz edilir. Duhan suresinin ilk 3 ayetini inceleyen alimler, Berat Gecesi’ne vurgu yapıldığını belirtir. Açık ve net ifadelerle Kur’an’da Berat Gecesi geçmemektedir ancak hatırlatan bilgiler yer almaktadır.
Duhan suresinin ilk üç ayetinde yer alan ifadelere göre:
Allah: “Ha, Mim. Apaçık olan kitaba ant olsun ki, biz Kuran-ı mübarek bir gece içinde indirdik. Şüphesiz biz bir uyarıcıyız. Kendi katımızdan sadece bir emirle yapılan her işe o gece hükmedilir.” buyuruyor. Ayetlerin devamında ise, Allah: “Biz, Rabbinin bir rahmeti olarak peygamberler gönderiyoruz.” buyurmuştur.
Berat Kandili’nde Yapılacak İbadetler Nelerdir?
Hz. Peygamber, “Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191).
Kaynak: islamansiklopedisi.org.tr
Berat Kandili, Müslümanlar için ibadetlerin gerçekleştiği önemli bir gündür. Bu mübarek gecede evde tek başına ya da toplu şekilde ibadet edilir. Allah’a daha da yaklaşmak, günahlardan arınmak, sevap kazanmak ve dini görevleri eda etmek için yapılan ibadetler şu şekilde sıralanabilir:
- Kuran okumak ve okuyanları dinlemek,
- Gündüz oruç tutmak ve iftar sofrasında çokça ihtiyaç sahibini doyurmak,
- Bol miktarda Yasin suresi okumak ve dinlemek,
- Kaza ve nafile namazlarını evde ya da camide kılmak,
- Berat Kandili için namaz kılmak,
- Tövbe zikirlerinde bulunmak ve günahlar için af dilemek,
- Bol miktarda, gün boyu salavat getirmek,
- Allah’a şükürlerde bulunmak için zikir ve tesbih çekmek,
- İhtiyaç sahiplerine sadaka vermek, aç kişileri veya sokak hayvanlarını doyurmak, çocukları mutlu etmek.
İlginizi çekebilir: Berat Kandili Resimli Mesajları ve Sözleri
Berat Kandili Namazı Nasıl Kılınır?
Berat Kandili için ibadetlerini yerine getirmek isteyen kişiler, Berat Kandili namazı kılabilir. Bu namaz, kişilerin günahlarından arınmasına vesile olur. Berat Kandili namazı, akşam namazından sonra nafile ve kaza namazlarını kılınması ile başlar. Kaza namazı sonunda kandil namazının kılınması uygundur. 12 rekatlık nafile namaz olarak geçen Berat Kandili namazı, kılanlar için çok sevap kazandırır.
- Namaz içinde, her 2 rekatta bir selam verilerek kılınması gerekir.
- Her bir rekatta Fatiha ve Kuran-ı Kerim’den bir sure okunarak devam edilir.
- Namazın devamında 2. rekat oturuşundan sonra selam verilmektedir.
- Ardından tekrar tekbir verilerek namaza başlanır.
- Bu sıra içinde 12 rekat tamamlanır ve sonunda tövbe edilerek namaz tamamlanır.
Berat Kandili Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Berat Kandili’nde Tesbih Çekilir mi?
Berat Kandili’nde tesbih çekmek mümkündür. Kişiler, dua etmek ve ibadetlerini gerçekleştirmek gönlünden geçtiği gibi tesbih çekebilir. Tesbih çekerken Allah’ı gönülden zikredecekleri için her vakitte tesbih çekilmesi önerilir. Dileyenler, namaz sonunda da tesbih çekebilir.
- La İlahe İllallah (1000 adet)
- Estağfurullah El Azim (1000 adet)
- Hasbiyallahü Ve Ni’mel Vekil (100 adet)
- Besmele (200 adet)
- Ya Latif (129 adet) olacak şekilde tesbih çekilebilir.
Berat Kandili İçin Oruç Tutulur mu?
Berat Kandili’nin faziletlerini hissetmek, bu günü dua ve ibadetle geçirmek için oruç tutabilirsiniz. Allah’a yaklaşmak ve onun için yapabileceğiniz güzel davranışlardan biri olan oruç tutmak, Berat Gecesi’ni daha da anlamlı kılacaktır.
Dilerseniz, Şaban ayının 14. gününde gece sahur yaparak oruca başlayabilirsiniz. 14. günün akşam ezanında iftar yaparak ailenizi ve çevrenizi iftar sofrasında birleştirebilirsiniz. 15. gece için de sahura kalkıp oruç tutabilirsiniz.
Berat Kandili’nde Hangi Duaların Okunması Sevaptır?
Berat Kandili, duaların içten ve bolca edildiği faziletli bir gündür. Bu mübarek gecede, günahlardan arınmaya yönelik duaların edilmesi yaygındır. Tövbe ve istiğfar etmek için dualar edilir. Dilediğiniz duaları okuyup ibadetlerinizi eda edebilirsiniz. Dualarınıza, Rad suresi 39. ayet, Duhan suresi 4. ayetini de ekleyerek mübarek günü bolca dua ile geçirebilirsiniz.
İsterseniz, dualarınıza Hz. Muhammed(s.a.v)’ ın Berat Gecesi için ettiği duayı da ekleyebilirsiniz:
Okunuşu:
“Bismillâhirrahmanirrahim. Eûzu bi-afvike min ikâbike ve eûzu bi-ridâke min sahatike ve eûzu bike minke celle vechuke lâ-uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike.”
Anlamı:
“Bismillahirrahmanirrahim. Allahım! Cezandan ve cehennem azabından sana sığınırım. Sen yücesin. Seni övmek için kelimeler bulamıyorum. Hiç şüphesiz sen kendini övdüğün gibisin.”
Berat Kandili’nde Okunması Önerilen Sureler
Berat Kandili’nde dua ve sureyi bolca okumak, kandilin faziletlerini hissetmenize vesile olur. Bu mübarek günde, okuyabileceğiniz çeşitli sureler vardır. Gönülden tövbe etmek, dünya dertlerinden uzaklaşmak ve Allah’a yaklaşmak için okuyabileceğiniz sureler şöyle ifade edilir:
- Fatiha Suresi
- Ayetel Kürsi
- İhlas Suresi
- Tevbe Suresi
- Felak Suresi
- Nas Suresi
- Duha Suresi
- İnşirah Suresi
Berat Kandilinde Peygamber Efendimiz (sav) Ne Yapardı?
Bazı âlimler, Hz. Peygamber’in Şaban ayına ve Şaban ayının 15. gecesine özel bir önem verdiğini, bu geceyi ibadetle geçirmenin sevaba vesile olacağını belirtmişlerdir.
Hz. Peygamber, “Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191).
Kaynak: islamansiklopedisi.org.tr
Son Peygamber Hz. Muhammed (s.a.v) Berat Gecesi ile ilgili hadis-i şerifi:
“Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar kabul olur. Bunlar: Recep ayının ilk gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi (Berat Gecesi), Cuma ve Bayram geceleridir” (İbn Mâce)
Miraç Kandili Resimli Mesajları ve Sözleri
Mevlid Kandili Resimli Mesajları ve Sözleri
Miraç Kandili Nedir? Ne Zaman, Ne Yapılır? Önemi
İftar Duası Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı, Diyanet
Sahur Duası Nasıl Yapılır? Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı