blog

Domuz Eti Neden Haram? Diyanet Açıkladı

5 Mins read
Domuz Eti Neden Haram? Diyanet Açıkladı Tarifi

Domuz Eti Neden Haram Hiç Merak Ettiniz Mi?

Domuz etinin tüketimi Müslümanlar ve bazı dinler için haram kılınmıştır. Bu konu yıllardır tartışma konusu olarak gündeme gelmiştir. Bir gıda alırken ya da Türkiye dışında yiyecek alışverişi yaparken içeriğine göz atıp domuz etinin veya herhangi domuz ürününün olup olmadığı incelenir. Eğer domuz eti veya ürünü içeriyorsa tercihe bağlı olarak bu etin yer aldığı gıdalar tüketilmemektedir.

Pek çok kişinin merak ettiği sorulardan biri olan Müslümanlıkta domuz eti neden haramdır sorusuna bu yazımızda yanıt bulabilirsiniz. Domuz eti neden haram kılınmıştır Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hadislerle ve detaylı açıklamalarla ilgilenen kişilere duyurulmuştur. Şimdi domuz etinin neden haram olduğuna değineceğimiz yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

Dana Etinin Bölümleri: Tariflerle Resimli Anlatım

domuzun eti neden haram

İslamiyette Domuz Eti Neden Haramdır?

İslamiyet inancına göre domuz yemek neden haram kılınmıştır hiç merak ettiniz mi? Bundan asırlar öncesine giden bir hikaye ile sizlere bu durumu açıklayalım. Domuz eti neden haram hikayesi nedir diyenler için tarihe not düşen bir hikayeyi aktaralım:

  • Öncelikle domuz hayvanı, dişisini kıskanmayan tek hayvan olarak bilinmektedir. Eğer bir kişi domuz eti yerse eşini kıskanmama özelliği alacağı için tarih boyunca pek çok kesim domuz etini yememiştir. Bu inanışa göre domuz eti düşmanlığın simgesi olarak bilinir.
  • Domuz etinin yasaklanmasına dair bir hikaye daha vardır. Aşk tanrıçası olarak bilinen Afrodit’in aşık olduğu Adonis’i, domuz kılığındaki Aras öldürmüştür. Domuz kılığında hainlik yaptığı için bu hayvan asırlarca sevilmemiştir. Bu cinayetten dolayı, kadınlar her ilkbahar sonunda yas tutup domuza lanet yağdırmaktadır. Lanetlenen tek hayvan olarak bilinir.
  • İslamiyet’e göre domuz etinin haram olmasının nedenlerinden biri insan sağlığına zarar vermesidir.
  • Bu durumla ilgili birçok hadis ve ayet yer aldığı için, Müslümanlar da bu hadis ve ayetlere göre hareket ettiğinden dolayı domuz etinin yenmesinin haram olduğu tarih boyunca bilinen bir gerçektir.

Koyun Etinin Bölümleri: Tariflerle Resimli Anlatım

domuz eti neden haram hikayesi

Domuz Eti Neden Haram? Ayet Örnekleri

Müslüman halkın yemek kültürünü şekillendiren bazı faktörler vardır. Haram ve günah olan besinler Müslüman evlere girmez. Domuz eti neden haram ayet ve hadislerle açıklanan bir soru olduğu için domuz eti de Müslümanlar’ın evine girmeyen bir yiyecektir. Şimdi bu konuyla ilgili ayet ve hadislere göz atalım.

Dinen domuz etinin neden haram olduğunu kanıtlayan hadisler ve ayetler, aklınızdaki soru işaretlerini giderecektir:

  • “Allah sizlere yalnız leşi, kanı, domuz etini, bir de Allah’tan başkası adına kesilenleri haram kıldı.” (Bakara, 2/173; Nahl, 16/115)
  • “Leş, kan, domuz eti, Allah’tan başkasının adı anılarak kesilen… hayvanlar sizin için haram kılınmıştır.” (Mâide, 5/3)
  • “Ey Muhammed, de ki: Bana vahyolunanlar arasında, yiyen bir kişinin yediği herhangi bir şeyin haram olduğuna dair bir hüküm bulamıyorum. Ancak leş veya akıtılmış kan, yahut domuz eti ki bunlar pistir, yahut doğru yoldan çıkarak, Allah’tan başkasının adı anılarak kesilen hayvanların yenmesi haramdır… ” (En’âm, 6/145)

Aşağıdaki âyette de domuzun çirkin hâline işaret edilmiştir:

  • “…Allah kime lânet eder ve gazabına uğratırsa ve kimlerden de maymunlar, domuzlar ve tağûta kullar yaparsa, işte bunlar, makamları en kötü, yolları da en sapık olanlardır.” (Mâide, 6/60).

Câbir b. Abdillah’tan, Allah Rasûlünün Mekke’nin fethi yılında Mekke’de iken şöyle buyurduğu nakledilmiştir:

  • “Şüphesiz Allah ve Rasûlü şarabın, ölü hayvan etinin, domuzun ve putların alım-satımını haram kılmıştır.”(Buhârî, Büyu’, 112; Tecrîd-i Sarih Tercümesi VI / 537, 538)

Et Çeşitleri Nelerdir? Etin Hangi Kısmı Nasıl Kullanılır? Enfes Tarifler

domuz eti neden karam kılınmıştır diyanet

Domuz eti diğer birçok dinde de yasaktır. Mesela Yahudilerin kitabı Tevrat’ın tesniye bölümünde yenilmesi yasak olan hayvanlar sıralanırken şöyle denilmektedir:

“… ve domuz… çünkü tırnaklıdır, fakat geviş getirmez. O size murdardır, bunların etinden yemeyeceksiniz ve leşlerine dokunmayacaksınız.” (Tevrat, Tesniye, bab, 14/8)

Allah insanlara rızıkların güzel ve temiz olanlarından yemeyi ve buna karşılık da şükretmeyi emretmiştir. Helâl yemek duânın ve ibadetin kabulüne sebeptir. Haram yemek ise bunların geri çevrilmesine sebep olur. Allah Rasûlü şöyle buyurmuştur:

  • “Ey insanlar, şüphesiz Allah temizdir, ancak temiz olanı kabul eder. Şüphesiz Allah, müminlere, peygamberlere emrettiği şeyleri emretmiştir. Allah şöyle buyurmuştur:
  • “Ey peygamberler, güzel rızıklardan yiyin, sâlih amel işleyin, ben sizin yaptıklarınızı bilirim.” (Mü’minûn, 23/51).

Yine buyurdu:

“Ey iman edenler, size rızık olarak verilenlerin temiz olanlarından yiyiniz.” (Tâhâ, 20/81).

Sonra Allah Rasûlü, uzun yolculuğa çıkan, saçı başı karışmış, toza batmış, ellerini göğe kaldırmış, ey Rabbim, ey Rabbim. diye dua eden bir adamı zikretti:

  • “Bu kimsenin yediği haram, içtiği haram, giydiği haram, haramla beslenmiş, duası nasıl kabul olunsun?” (Müslim, Tirmizî, Ahmed b. Hanbel)
    yette şöyle buyurulur:
  • “O, pis olan bütün şeyleri insanlara haram kılar.” (el- ‘râf, 7/157)

Domuz Eti Neden Haram? Bilimsel Açıklaması Var Mıdır?

Domuz etinin yapısı üzerine yapılan bilimsel açıklamalar, bu etin zararlı olduğunu ispatlamıştır.

Bilimsel açıdan zararlarına değinecek olursak şu veriler dikkat çeker:

  • Domuz etinin yağ oranı oldukça fazladır ve tüketen kişinin direkt kanına karışır. Sık sık tüketildiğinde de sağlığa zarar verir. Sağlığa zarar veren ve insan hayatını riske atan yiyeceklerin tüketilmesi haramdır.
  • Sutoksin adı verilen bir maddeyi içeren domuz eti, kanın kirlenmesine ve lenflerin iltihaplanmasına neden olacaktır. Lenfler iltihaplandığında boğaz çevresinde domuzu andıran bir şekil oluşmaktadır. Bu hastalık ise skrofuloz adıyla bilinir. İnsan sağlığı tehdit edildiğinden ötürü tüketimi haramdır.
  • Domuz, büyüdüğü ortamdaki her türlü şeyi yediğinden dolayı kendini temiz otlarla beslemez. Etinin yapısını zehirli ve zararlı besinlerle bozar. Haliyle domuz etini tüketenlerin de vücuduna sağlıklı bulunmayan bir et girer.
  • Çok fazla kükürt içeren domuz eti, vücuda fazla kükürt alınmasına neden olur. Fazla miktarda kükürt alındığında kas ve eklemlerin sağlığı korunamayacak hale gelir.
  • İnsan sağlığı için çok da faydaları bulunmayan domuz eti, İslamiyet ve çeşitli inançlarda yasak kılınmıştır.

Eğer domuz etini tüketmemek için dikkat ediyorsanız; dışarıdan aldığınız gıdaların içerik kısmını gözden geçirmeniz önerilir. Helal sertifikalı ürünler tüketmelisiniz.

domuz yemek neden haram

Dinimizde Kaç Çeşit Kurbanlık Vardır?

Kurban Eti Nasıl Dağıtılır? Kimlere Verilir?

Kurban Eti: Dinlendirme, Saklama İpuçları

Kurban Kesmek Farz mı Vacip mi? Kime Düşer?

Kurban Bağışı Nasıl Yapılır? Bağış Kabul Eden Kurumlar ve Fiyatları

Okuyucunun DikkatineBlog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

You may also like
blog

Sake Maki Nedir? Nasıl Yapılır?

3 Mins read
Sake Maki Nedir? Sake Maki Nasıl Yapılır? Sake Maki Roll: Somonlu Sushi Lezzeti! Japonya’nın mutfağında popüler malzemeler arasında somon ve ton balığı…
blog

Domates Meyve mi Sebze mi? Sebze Bildiğimiz 10 Meyve

4 Mins read
Her Gün Tükettiğiniz Gıdalar Sebze mi Meyve mi? Bir tohum çimlenerek çeşitli besinleri meydana getirebilir. Yeşil yeşil bol antioksidan dolu sebzeler ve…
blog

Little Caesars Pizza Menü Fiyatları

3 Mins read
Little Caesars Menüsü: Hangi Pizza Ne Kadar? 1959 yılında Mike ve Marian Ilitch çifti, Amerika’nın Michigan kentinde ilk Little Caesars Pizza restoranını…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *