blog

Rumeli Hisarı En İyi 5 Kahvaltı Mekanı

7 Mins read
Rumeli Hisarı En İyi 5 Kahvaltı Mekanı Tarifi

Rumeli Hisarı Gezi & Kahvaltı Rehberi

Denizin kıyısındaki tarih mirası Rumeli Hisarı, İstanbul’un en önemli tarihsel değerleri arasında yer almaktadır. Osmanlı zamanında Boğazkesen Hisarı, Yenice Hisar ve Kulle-i Cedide olarak farklı isimleri ile de bilinen Rumeli Hisarı; görkemli yapısı ve Boğaz’a nazır konumuyla görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. İstanbul’un fethine yönelik hazırlıkların en önemli ayağı olan Rumeli Hisarı, yaklaşık 600 yıllık bir tarihe ev sahipliği yapmakta ve her yıl birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Rumeli Hisarı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz!

rumeli hisarı

Rumeli Hisarı Nerede, Nasıl Gidilir?

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Yahya Kemal Caddesi üzerinde bulunan Rumeli Hisarı, kolaylıkla ulaşılabilecek merkezi bir noktada yer almaktadır. Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı’nın tam karşısına konumlanan Rumeli Hisarı’na toplu taşıma araçlarından faydalanarak kolaylıkla ulaşmak mümkün, nasıl mı?

  • Beşiktaş, Taksim gibi noktalardan hareket eden 40T (İstinye Dereiçi – Taksim) ve 42T (Bahçeköy – Taksim) numaralı otobüslerle hisara rahatlıkla gidebilirsiniz.
  • Anadolu yakasından gelecekseniz; Boğaz hatlarını kullanarak Beşiktaş, Bebek, Emirgan, Arnavutköy’e geçebilirsiniz. Yine buralardan geçen sahil şeridindeki otobüslerle Rumeli Hisarı’na ulaşabilirsiniz.
  • Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi metro durağında inerek metro yoluyla da hisara gitmek mümkün.
rumeli hisarı kahvaltı

Rumeli Hisarı Tarihi ve Mimari Özellikleri, Kim Yaptırdı?

Günümüze kadar ayakta kalan dönemin en önemli değerlerinden olan Rumeli Hisarı; 1452 yılında, İstanbul’un fetih hazırlıkları kapsamında Fatih Sultan Mehmet tarafından denizden gelen tehlikelere karşı şehri korumak amacıyla yaptırılmıştır. 1452 yılının Nisan ayında yapımına başlanan Rumeli Hisarı, dört ay gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Bazı kaynaklarda ise sürenin 130 gün olduğuna dair bilgiler vardır.

Boğaz’ın en dar kısmında, Anadolu Hisarı’nın tam karşısında bulunmasının sebeplerinden biri; Bizans’a Boğaz’dan gidecek olan yardımların önünü kesmekti. 13 adet burca sahip Rumeli Hisarı Kalesi’nin üç büyük gözetleme kulesi bulunmaktadır. Burç ve kulelerin ortalama yükseklikleri 25 metredir. Genişlikleri ise ortalama 23 metredir.

Hisarda bulunan üç kule, adlarını yapımlarına eşlik eden paşalardan almıştır. Deniz tarafından bakıldığında sol taraftaki kuleye Zağanos Paşa, sağ taraftaki kuleye Saruca Paşa, kıyı kesimindeki kuleye ise Halil Paşa isimleri verilmiştir. Ayrıca Rumeli Hisarı Müzesi’nde toplar, gülleler ve Haliç`i kapattığı söylenen zincirin bir parçasından oluşan eserler, bahçede teşhir edilmektedir.

Rumeli Hisarı Gezilecek Yerler Listesi

Tarih kokan kültür mirası Rumeli Hisarı gezilecek yerler olarak oldukça zengindir. Tarihe ilgi duyanların, sanatseverlerin ilgisini çekecek birçok yer bulunmaktadır. Rumeli Hisarı’nı ziyaret etmeyi düşünenlerdenseniz, bu tarihi yerleri görmeden dönmeyin.

1) Surp Santuht Ermeni Kilisesi

Rumeli Hisarı’nda Durmuş Dede Sokağı’nda bulunan kilisenin önceki hali tamamıyla ahşaptır. Ahşap kilise zamanla harabeye dönüştüğünden 1816 yılında yenilenmiştir. Aynı sene yıkılan kilise 1856 yılından yeniden inşa edilmiştir. Ancak 1972’de çıkan yangın sonucu kül olmuştur. 1978’de son yapımı gerçekleştirilerek ibadete açılan kilise zamanla yeniden tahrip olmuş ve hayırseverlerin desteğiyle 2003 yılında onarım görmüştür. Son onarımı ise 2012 yılında gerçekleştirilmiştir ve günümüzde aktif olarak kullanılmaktadır.

2) Yusuf Ziya Paşa Köşkü (Perili Köşk)

Özgün mimarisiyle Rumeli Hisarı’nın en önemli ve tarihi binalarından olan Yusuf Ziya Paşa Köşkü’nün yapımına 1910’lu yıllarda başlanmıştır. İnşaat yapımında çalışan ustaların 1914 yılında I. Dünya Savaşı’na çağrılmasıyla inşaat tamamlanamamıştır. Yusuf Ziya Paşa, ikinci eşi Nebiye Hanım ve çocuklarıyla 1926 yılındaki vefatına kadar olan süreçte köşkün tamamlanan katlarında yaşamıştır. Yarım kalan inşaat nedeniyle boş kalan ikinci ve üçüncü katlar yüzünden bina “Perili Köşk” olarak anılmaya başlanmıştır.

1993 yılında satılan köşk, 1995-2000 yılları arasında mimar Hakan Kıran danışmanlığında tarihi dokuya sadık kalınarak restore edilmiş ve tamamlanmıştır. Bir cephesi Karadeniz’e bir cephesi Marmara Denizi’ne bakan 10 katlı Yusuf Ziya Paşa Köşkü, 2007 yılından bu yana Borusan Holding’in sanatsal faaliyetlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Borusan Holding’in 2030 yılına kadar kiraladığı köşkte Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu, daha geniş kitlelere ulaşmakta olup bu sayede sanata olan ilginin de artması amaçlanmaktadır. Hafta sonu tüm sanatseverlerin ziyaretine açık olan köşkte, Türkiye’den ve dünyadan önemli küratörlerin oluşturduğu kişisel ve karma sergiler, her yaş grubuna yönelik eğitim programları ve söyleşiler ziyaretçilerle buluşmaktadır.

3) Boğaziçi Üniversitesi

Gerek mimari yapısı, gerek eğitim sistemiyle Türkiye’nin en köklü ve seçkin üniversitelerinden olan Boğaziçi Üniversitesi; Rumeli Hisarı’nın hemen ardında, yüksek bir tepede konumlanmaktadır. Temelleri 1863 yılında atılan ve ilk olarak Bebek’te Robert Koleji olarak kurulan üniversite, 1971 yılında Türk Hükümeti’ne geçmiştir. 150 yılı aşkın geçmişiyle Boğaziçi Üniversitesi; tarihi dokusu, geniş bahçesi ve eşsiz manzarasıyla Rumeli Hisarı’nda görülmesi gereken yer arasındadır. Öğrencisi olmasanız bile özel eğitimleri, aktiviteleri ve sertifika programlarını takip ederek bu üniversitenin bir parçası olmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

4) Aşiyan Tepesi – Aşiyan Müzesi

Ünlü Türk şairi Tevfik Fikret’in evi olan Aşiyan, şairin ölümünden sonra müze olarak halka açılmıştır. Tevfik Fikret; evinin projelerini kendisi çizmiş, Farsça’da “yuva” anlamına kalan Aşiyan kelimesini de evine isim olarak koymuştur. Boğaziçi Üniversitesi’nin bahçesinden Aşiyan mezarlığına kadar olan yemyeşil alanı kapsayan Aşiyan Tepesi’nde yer alan Aşiyan Müzesi’ni ziyaret ederek şairin şahsi eşyalarını, yatak odasını ve çalışma odasını görebilir, o dönemin ruhunu içinizde hissedebilirsiniz.

Rumeli Hisarı Kahvaltı Mekanları – En İyi 5 Tavsiye

Rumeli Hisarı kahvaltı denince ilk akla gelen yerler arasında. Rumeli Hisarı’nın, tarihsel dokusunun yanı sıra; eşsiz deniz manzarasına sahip kahvaltı mekânlarında hem leziz yemeklerin tadına varmanız hem de keyifli vakit geçirmeniz mümkün.

İşte, leziz bir kahvaltının ve manzaranın keyfini çıkarabileceğiniz Rumeli Hisarı kahvaltı mekânları!

1) Lokma Cafe

Boğaz’ın eşsiz manzarasını en iyi gören mekânlardan olan Lokma Rumeli Hisarı, leziz bir kahvaltı için ideal adres. Güne mutlu ve enerjik başlamak isteyenler Lokma’nın zengin kahvaltı menüsünde aradığını bulabilir. Özellikle hafta sonları kapısında kahvaltı kuyrukları oluşan Lokma’nın peynir çeşitlerinden zeytine, reçellerden en taze sebzelerle hazırlanan söğüş tabaklarına kadar çeşitlenen kahvaltı menüsünü mutlaka deneyimleyin.

Adres: Rumeli Hisarı Yahya Kemal Caddesi No: 18 Sarıyer, İstanbul

İletişim: (0212) 265 71 71

lokma cafe

2) Kale Cafe

Kale’nin esnaf lokantasını andıran salaş görüntüsü sizi şaşırtmasın. Doya doya tadına varacağınız harika bir kahvaltı için doğru yerdesiniz. Sıcacık çayınıza çıtır çıtır gözlemelerin, sahanda tereyağlı sucukların, yumurtaların eşlik edeceği Kale Cafe’de kahvaltı edebilmek için biraz sıra beklemeye katlanın ve bu lezzet cümbüşünü kaçırmayın.

Adres: Rumeli Hisarı Yahya Kemal Caddesi No: 10 Sarıyer, İstanbul

İletişim: (0212) 265 00 97

kale cafe

3) Cafe Nar

Her damak tadına göre farklı kahvaltı seçenekleri sunan Cafe Nar, sıcak ve samimi ortamıyla uzun kahvaltılar için ideal bir mekân. Özellikle köy kahvaltısını anımsatan leziz gözlemelerin tadına mutlaka bakmalısınız. Onlarca peynir çeşidinin yanı sıra; sucuklusundan patateslisine ve sosislisine kadar birçok yumurta alternatifi de Cafe Nar’da.

Adres: Rumeli Hisarı Yahya Kemal Caddesi No: 16/B Sarıyer, İstanbul

İletişim: (0212) 263 24 46

cafe nar

4) Sade Kahve

Güne zinde başlamanız için ideal bir kahvaltı seçeneği de Sade Kahve’de. Sade Kahve’yi ziyaret ederek en lezzetli bahçe domatesleriyle yapılan menemenin, tereyağı lezzetini doruğa çıkaran sucuk tavanın tadına varabilirsiniz. Yoğun bir haftanın sonunda sıcacık çayınız mükellef kahvaltınıza eşlik ederken haftanın yorgunluğunu da burada bırakabilirsiniz.

Adres: Rumeli Hisarı Yahya Kemal Caddesi No: 36/1 Sarıyer, İstanbul

İletişim: (0212) 358 23 24

sade kahve

5) Yıldız Hisar Restaurant (YTÜ)

Rumeli Hisarı’na tepeden bakan masmavi Boğaz manzarasıyla Yıldız Teknik Üniversitesi – Yıldız Hisar Restoran’da serpme ve açık büfe kahvaltı seçenekleriyle keyifli vakit geçirebilirsiniz. Restoranın pazar günleri servis edilen açık büfe kahvaltısında; zeytin, peynir, reçel, yumurta gibi klasik kahvaltılık seçeneklerin yanında zeytinyağlılar, kekler, börekler, kuru yemişler gibi leziz alternatifler de var. Burada sabah başlayan kahvaltı keyfiniz, gün ortasına kadar uzayabilir.

Adres: Rumeli Hisarı Salih Bey Sokak No: 6 Sarıyer, İstanbul

İletişim: (0212) 287 70 45

yıldız hisar

Sıralama gelişigüzel verilmiştir; değer teşkil etmez.

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

İstanbul’da Serpme Kahvaltı – Müdavimi Olacağınız En Doyurucu 10 Yer

Çamlıca Tepesi – Huzur Bulabileceğiniz En İyi 6 Kahvaltı Mekanı

Polonezköy Kahvaltı Mekanları – Doğanın İçinde En İyi 5 Kahvaltı Yeri

Mihrabat Korusu’nda Ne Yenir? Şahane Manzaraya Karşı Kahvaltı Keyfi

Beykoz Korusu – Parmaklarınızı Yiyeceğiniz Açık Büfe Kahvaltı 2019

Okuyucunun DikkatineBlog sayfamızda nerede ne yenir sorunuza yanıt verebilecek yemek & mekan rehberi konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride yurt içi ve yurt dışından pek çok farklı şehir için derlediğiniz restoran ve yemek mekanlarına, söz konusu şehrin mutfak kültürüne, tadılması gereken meşhur yemeklerine dair bilgilere tek yazı içerisinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ziyaret etmeyi planladığınız şehir veya bölge için özel olarak listelenmiş fotoğraflı lezzet durakları, adres ve iletişim bilgileri, ün salmış yemekleri içeren rehber yazılar seyahatinizi kolaylaştırmayı hedefler. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra bilgilerin zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebileceğini önemle hatırlatırız.

You may also like
blog

Sake Maki Nedir? Nasıl Yapılır?

3 Mins read
Sake Maki Nedir? Sake Maki Nasıl Yapılır? Sake Maki Roll: Somonlu Sushi Lezzeti! Japonya’nın mutfağında popüler malzemeler arasında somon ve ton balığı…
blog

Domates Meyve mi Sebze mi? Sebze Bildiğimiz 10 Meyve

4 Mins read
Her Gün Tükettiğiniz Gıdalar Sebze mi Meyve mi? Bir tohum çimlenerek çeşitli besinleri meydana getirebilir. Yeşil yeşil bol antioksidan dolu sebzeler ve…
blog

Little Caesars Pizza Menü Fiyatları

3 Mins read
Little Caesars Menüsü: Hangi Pizza Ne Kadar? 1959 yılında Mike ve Marian Ilitch çifti, Amerika’nın Michigan kentinde ilk Little Caesars Pizza restoranını…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *